Politieke Fabels: Grensgemekker

Posted by Beheerder |03 mrt 19 |

Er is een bijzonder grensdorp waar 6.700 mensen wonen. Daar zitten ook meer dan 42.000 runderen, 7.300 geiten, ruim 153.000 varkens en meer dan 336.000 kippen in stallen. Ondanks de ‘slimme technieken’ en bezweringen van ‘experts’ die waken over ons leefklimaat, stinkt het vaak in dit dorp. Geen wonder, beeld je eens in hoeveel stront die beesten elke dag produceren! Met de mantel der liefde spreken we meestal over mest. Klinkt een stuk beter.

Om nog maar te zwijgen over de gezondheidsrisico’s. Rapporten van de GGD, aangepast provinciaal beleid en Q-koorts doden ten spijt, doet de gemeente onvoldoende om naar adem happende inwoners te beschermen. Zelfs niet toen zich de kans voordeed om een uitbreiding van een geitenhouderij tegen te houden. Zelfs toen niet?

Nee, zelfs toen een rechter een vergunning voor een grotere geitenstal om technische redenen had afgekeurd, besloot de gemeente de vergunning te repareren. Waarom? Omdat de gemeente vindt dat het anders niet fair is voor de betrokken ondernemer. Een betrouwbare overheid noemen ze dat. Maar is dat dan wel fair naar de burgers die denken dat ze in ons plattelandsdorp veilig wonen en schone lucht inademen? Vroeg de Vooruitstrevende Partij Baarle. Alle seinen staan toch al op donkerrood? De andere partijen keken alsof ze het hoorden donderen in Keulen. Of in Ulicoten, want volgens de Fractie uit dat dorp, leverde het verkeer op de Singel meer luchtvervuiling op dan de mest van de ruim 540.000 dieren in het dorp.

En dus veranderde er weer niets. Ondanks alle kennis over risico’s en verhalen over misstanden en fraude, zullen Baarlenaren nog jarenlang onnodig fijnstof en ziektekiemen inademen en zal ons milieu onomkeerbare schade oplopen. Omdat een meerderheid van de politiek bang is voor verandering en telkens kiest voor ondernemersbelangen. Vreemd? Nee, want zo gaat het helaas vaak in Nederland: bedrijven en overheid kregen te vaak voorrang op kiezers. Denk maar aan Schiphol, de chemische fabriek in Dordrecht, Chroom-6 verf op tanks en treinen … de burger delft het onderspit, terwijl politici wegkijken. Alle politici? Nee, gelukkig biedt in Baarle één partij weerstand … de VPB. de Vooruitstrevende Partij Baarle deed met een motie een appèl op de gemeenteraad en het College om het spreekwoord “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald” gewicht te geven. Helaas bleek dit appèl aan dovenmansoren gericht. Laten we hopen dat de Raad van State het bezwaar van burgers en Provincie wel op waarde schat.

Gegevens over dierenaantallen CBS: https://bit.ly/2TceArN

Vind jij het ook belangrijk dat Baarle in de toekomst nog steeds een goede plek is om te wonen en je kinderen te laten opgroeien? Doe dan mee met de VPB, want samen zijn we sterk!

facebook: Vooruitstrevende Partij Baarle