Kun je veilig wonen nabij een megastal? Zondagavond 13 november, NPO 2, 22.35 uur

Posted by Beheerder |09 nov 16 |

Op zondagavond 13 november is er een uitzending van een documentaire van De Monitor op televisie bij NPO 2 waarin ook de situatie in onze gemeente Baarle-Nassau aan de orde komt. De moeite waard om te bekijken en daarna over na te denken. 

Intensieve veehouderij staat steeds meer ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk om de uitstoot van fijnstof en stank. Uit een recent rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat wonen in de omgeving van veestallen de longfunctie aan kan tasten, en dat dit een verhoogd risico is op longontstekingen met zich meebrengt. Vooral mensen met de longaandoening COPD hebben een grote kans dat hun klachten verergeren. Ook de angst voor dierenziektes zoals Q-koorts is groot bij veel omwonenden. Hoewel de kans op een nieuwe uitbraak volgens deskundigen klein is, mogen we ons afvragen of dit de laatste uitbraak van een dierziekte was waar ook mensen ziek van kunnen worden. Zo is de varkensziekte hepatitis E in opmars. De Monitor besteedt regelmatig aandacht aan dit onderwerp en gaat dit keer ook in op de situatie in Baarle-Nassau. 

De Monitor is een onderzoeksjournalistiek programma van de NCRV. De Monitor wordt gepresenteerd door Teun van de Keuken. Het programma richt zich op brede maatschappelijke thema’s zoals zorg, werkgelegenheid, milieu, veiligheid en onderwijs. Het publiek helpt actief mee bij het onderzoeken met tips en aanwijzingen.

Uitzending gemist? Kijk dan later op internet, bijvoorbeeld met www.tvblik.nl