Crossen

Posted by Beheerder |19 apr 06 | 1 comments

Wallonië pakt quadgeweld hard aan

crossersWaals Minister van Landbouw, Platteland en Leefmilieu Benoît Lutgen (cdH) pakt met een omzendbrief en via de intentie het Waalse equivalent van het bosdecreet te herzien de overlast van quads en motoren hard aan. Dat viel deze week te lezen in Le Soir.

De aanleiding hiervoor is een ietwat uit de hand gelopen uithoudingsrace voor quads en motoren in de bossen van Bertix. De organisatoren van de activiteit hadden een vergunning gekregen voor een éénmalige doorgang van hoogstens 500 (!) voertuigen. Dat werden er het afgelopen weekende te Bertix bijna dubbel zoveel, die bovendien verscheidene keren door de bossen gingen racen. Niet alleen heeft het Waalse Gewest klacht ingediend tegen de organisatoren, die een boete van 25.000 euro boven het hoofd hangt, bovendien verzekerde Lutgen als voogdijminister dat dergelijke evenementen voortaan verleden tijd zullen zijn. Gedaan met quads in de Waalse bossen dus.

Benoît Lutgen steekt hiermee zijn nek uit, want dergelijke buitensporten kunnen in Wallonië (en ook in Vlaanderen overigens) op heel wat belangstelling rekenen. Hij goot de nieuwe aanbevelingen in een omzendbrief en denkt concreet aan het herschrijven van de toegangscode voor de Waalse bossen. Hopelijk kan het initiatief op Vlaamse navolging rekenen, zodat de laatste plekjes Vlaams platteland wat gevrijwaard blijven van quadgeweld.

Ook het Baarlese buitengebied lijdt soms onder een grote horde motorrijders die het liefst georganiseerd door of langs natuurgebieden rijden.


1 Comment

  1. Ook het Goordonk wordt wekelijks geteisterd door crossmotoren en quads. Andere recreatie als b.v. paardrijden wordt hierdoor onmogelijk c.q. levensgevaarlijk. Aanhoudend melden bij politie heeft géén effect en als NAC Breda thuisspeelt zo antwoordde men komt er sowieso niemand. Triest. Aanspreken is geen optie. Ben al twee keer van de sokken gereden. De verloedering in de bossen en dus m.n. het Goordonk is overduidelijk zichtbaar.
    Hoop dat mijn partij zich hiervoor hard wil maken.
    Hans van Riel

Comments are closed.