Voor sport en cultuur

Posted by Ad Severijns |17 feb 18 |

Voor sport en cultuur

Toen wij veertien jaar geleden in Baarle kwamen wonen, was het verenigingsleven voor ons de manier om snel mensen te leren kennen en te integreren. Verenigingen brengen mensen bij elkaar, op sociaal, sportief of cultureel vlak. Mijn kinderen, mijn man en ik hebben zo veel vrienden gemaakt in de afgelopen jaren. Dankzij de inzet van vrijwilligers zorgen verenigingen ervoor dat Baarle een vitaal dorp blijft, maar dat is niet vanzelfsprekend. Daarom vind ik het belangrijk dat de gemeente verenigingen ondersteunt door de juiste voorwaarden te scheppen, uitgaand van de eigen kracht van de verenigingen. Daar wil ik me voor in zetten en in de VPB heb ik een partij gevonden die er precies zo over denkt!  

Bij de VPB vinden we bijvoorbeeld dat de gemeente zich meer moet inzetten om de belangen en samenwerking van de verschillende sportverenigingen beter op elkaar af te stemmen. Belastinggeld van burgers kunnen we maar één keer uitgeven, dus waarom dan niet op een manier dat zo veel mogelijk Baarlenaren daar plezier van hebben? Niet elke sportvereniging zijn eigen faciliteiten, maar meer gezamenlijk gebruik, de overeenkomsten zoeken en elkaar versterken. De gemeente mag daarin best wat meer sturen, want is het collectieve belang niet groter dan dat van individuele verenigingen? Dat principe geldt voor alle verenigingen, of ze nu seniorenactiviteiten, fiets- en kampweken of concerten moderne muziek organiseren.  

Over een aantal jaar staat er een nieuw Cultureel Centrum, waarin die verenigingen waar mogelijk samenwerken en elkaar ondersteunen. Helaas heeft  hier niet iedereen dan nog zijn eigen lokaal, zaal of zolder. Maar Baarlenaren krijgen dan wel een CCB dat niet gebukt gaat onder hoge stook- en onderhoudskosten. Een nieuw CCB dat net zo praktisch, mooi en verbindend wordt als de Bremerpoort in Ulicoten, wie wil dat nou niet? Natuurlijk is het moeilijk afscheid te nemen van het oude gebouw maar samen geven we het een nieuwe toekomst. En de herinneringen, die blijven natuurlijk.

Op 21 maart mogen we kiezen. Ik kies voor een partij die idealisme combineert met realisme. Daarom sta ik op de lijst van de VPB.

Janneke van de Laak