Voor een levendig en autoluw centrum

Posted by Ad Severijns |09 mrt 18 |

Voor een levendig en autoluw centrum

Baarle is al decennia een regionaal economisch knooppunt. En door de bijzondere grenssituatie bevoorrecht met een uniek dorpscentrum. De laatste jaren is het centrum echter langzaam aan het veranderen. In steeds meer steden mogen winkels net als in ons dorp ook op zondag open zijn. Het gevolg is dat veel zelfstandige Baarlese winkeliers de deuren hebben moeten sluiten. 

Wat overblijft zijn Belgische bezoekers die voordelig boodschappen komen doen en Nederlandse bezoekers die goedkope tabak en benzine willen. Tel daarbij op het toenemende vrachtverkeer en de ontelbare keren dat een vrachtwagen met oplegger zich vastrijdt en de slotsom is een verschralend winkelaanbod, verkeersoverlast, onveilige situaties en schade aan allerlei bezittingen. Natuurlijk vinden veel Baarlenaren dit geen goede ontwikkeling. 

Daarom is het tijd voor een nieuw economisch centrumbeleid en herstructurering van de verkeerssituatie na realisatie van de randweg. Als eigenaar van een reclamebureau weet ik hoe belangrijk het is dat de gemeente goed luistert naar ondernemers. Zo kan de gemeente ze stimuleren om het centrum weer bruisend en gezellig te maken voor bewoners en bezoekers. Tegelijkertijd moet de gemeente een verkeersluwe dorpskern creëren waar fietsers en voetgangers zich thuis voelen en die toegankelijk is voor oudere bewoners en mindervaliden. Waar iedereen rustig op een terras kan genieten met vrienden en familie. Waar bezoekers en (verblijfs)recreanten uit de regio naartoe komen voor de bijzondere grenssituatie én een gevarieerd winkelaanbod, niet alleen voor de koopjes. Kortom, een plek waar ondernemers brood zien in een (ambachtelijke) winkel of een innovatieve start-up die een meerwaarde is voor Baarle en ons dorp een economische impuls geeft.  

Baarle-Nassau heeft alle ingrediënten in huis. Nu nog een coalitie met visie. Laten we samen van ons centrum het meest bruisende dorpscentrum van Brabant maken! De Vooruitstrevende Partij Baarle begrijpt dat de gemeente de voorwaarden moet scheppen waardoor ondernemers succesvol kunnen zijn. Daarom steun ik de VPB en ben ik verkiesbaar. 

Dennis van de Broek

facebook.com/vpb.baarle